Vrijstaande bijgebouwen
Bij het plaatsen van een yurt, is het belangrijk om rekening te houden met de functie van de yurt (waarvoor ga je hem gebruiken) en de grootte.
Afhankelijk van deze parameters is er vaak een vrijstelling van een vergunning nodig. Soms dient het plaatsen van een yurt te gebeuren onder toezicht van een architect.
Vraag vrijblijvend en gratis meer info aan Eric, de yurtman zodat je op voorhand weet wanneer er geen vergunning én geen architect nodig is.
Wanneer yurt plaatsen zonder vergunning
- Er geldt een maximum van 40 vierkante meter oppervlakte aan vrijstaande bijgebouwen per woning. Let op: ook reeds bestaande losstaande bijgebouwen worden hierbij meegerekend.
- De vrijstelling geldt enkel als de yurt maximum 3,5 meter hoog is, maximaal 30 meter van de woning opgetrokken worden, in de zijtuin 3 meter van de perceelgrens blijven, in de achtertuin 1 meter van de perceelgrens blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelgrens gebouwd worden zonder de bestaande scheidingsmuur te wijzigen.
- De vrijstelling geldt niet als de losstaande bijgebouwen opgetrokken worden in ruimtelijk kwetsbaar gebied.
- De algemene checklist “vrijstellingen” bevat nog aanvullende voorwaarden. Doorloop deze checklist grondig via de website van het omgevingsloket.
Yurt plaatsen zonder vergunning
Voldoet je toekomstige yurt aan alle bovenstaande voorwaarden? Dan mag jij meteen aan de werken beginnen! Een melding doen bij de gemeente, een vergunning aanvragen of een architect inschakelen is dus allemaal niet nodig!
Bekijk hier de uitzonderingen voor bouwen zonder vergunning op de website van het Omgevingsloket Vlaanderen (checklist vrjistellingen )
Yurt met vergunning
Wil je de yurt ook gebruiken als woning, dan heb je altijd een vergunning nodig, ook al voldoe je aan bovenstaande voorwaarden.
Laat je dus een keuken bouwen, een douche installeren, kamers plaatsen... dan heb je toch toelating nodig.
Hoe aanvraag voor yurt indienen?
Je kunt de vergunning gemakkelijk aanvragen via de snelinvoer van het Omgevingsloket.
Gebruik je de snelinvoer, dan kun je voor één handeling tegelijkertijd een vergunning aanvragen. Via het Omgevingsloket staat er geen beperking op.
Eindeloze mogelijkheden
Een yurt als b&b, meditatieplek, voor yoga of woning
Vraag naar onze foto's en krijg inspiratie voor een yurt als woonhuis met slaapkamer, keuken en living, een yurt als meditatieplek of gezellige ontvangstruimte voor vrienden. Ook slapen in een yurt als b&b is mogelijk